Arkkipiispantalo

arkkipiispan_talo

Turun arkkipiispantalo sijaitsee Agricolankadun ja Piispankadun kulmatontilla.

Vuonna 2010 valmistuneessa remontissa talon kallistumaa torjuttiin peruskallioon ulottuvalla paalutuksella. Talon ulkoseinät kunnostettiin ja arkkipiispan yksityistiloja ajanmukaistettiin. Remontin yhteydessä taloa sekä entisöitiin että uudenaikaistettiin muun muassa esteettömyyttä parantamalla.

Edelliset kunnostustyöt tehtiin 1964 arkkipiispa Martti Simojoen ja 1998 arkkipiispa Jukka Paarman virkakauden alussa. Vuonna 2010 valmistunutta remonttia kiirehtivät Aurajoen rantavyöhykkeen savimaaperän liikkeistä aiheutuneet vauriot.

Vuonna 1887 valmistunut piispantalo on jo kolmas piispa Karl Fredrik Mennanderin hankkimalla Aurajoen rantatontilla, jolle ensimmäinen piispantalo valmistui 1763. Piharakennus on vuodelta 1888. Nykyisen talon ensimmäinen asukas oli arkkipiispa Torsten Thure Renvall.

Rakennuksen suunnitellut Jac Ahrenberg (k. 1914) oli tuottelias yleisten rakennusten ylihallituksen arkkitehti, joka on piirtänyt muun muassa Helsingin synagogan ja Kajaanin puukirkon. 1800-luvun kertaustyylin mukaisesti hän yhdisti aikaisempien tyylikausien vaikutteita. 1930-luvun muutostöissä arkkipiispantalon sisätiloja muutettiin funkkistyylin mukaisiksi.