Kolme naulaa

28.03.2018Petri Merenlahti

Arkkipiispan pääsiäistervehdys 2018

Sotilailla siihen ei liittynyt mitään henkilökohtaista. Ristejä riitti ja niille naulattavia. Tehtävä oli hoidettava.

Kolme naulaa siihen tarvittiin.

¤

Ensimmäinen naula oli ratkaiseva. Se kiinnitti ristiin. Siihen saakka hän oli ollut vasta matkalla. Mahdollisuuksia oli vielä ollut, jokin toinen tie ehkä, ehkä sittenkin.

Ensimmäisen naulan jälkeen vaihtoehtoja ei enää ollut. Tämä oli nyt tässä. Ehkä se oli helpotus. Jokin taakka kirposi. Tehtävä oli tehty, sellainen elämä eletty.

Tilalle tuli kipu, jonka täytyi olla ankara. Ajatteliko siinä muuta kuin kipua, muistiko jotain? Tunsiko surua kaikesta, mikä jäi taakse?

¤

Toinen naula levitti sylin auki. Sen jälkeen ei voinut suojautua. Nyt oli kokonaan toisten armoilla.

Ja kipu.  Alleen peittävä kipu.

Kaikki mikä oli ollut vahvaa ja ehjää, oli nyt heikkoa ja avutonta. Ei teräviä sanoja vastustajille, ei rohkaisevia sanoja pelkääville, ei armollista katsetta syrjään jääville. Ei yhtään jumalallista viisautta. Tämä vain, nämä levitetyt käsivarret.

¤

Kolmas naula oli kuoleman naula. Risti nostettiin pystyyn. Hetki vielä ja sitten pimeys. Tyhjä, musta, läpinäkymätön pimeys.

¤

Sotilaat tekivät työnsä viivyttelemättä. Heillä oli kokemusta. Tuskaa ei tarpeettomasti pitkitetty. Tämä piti tehdä ja se tehtiin.

Tuliko sellainen sotilaiden uniin, kuka tietää. Ehkä he puhuivat tästä myöhemmin keskenään, tämä oli erityinen tapaus. Ehkä eivät. Sille mikä ottaa kaikkein kovimmille, ei ole sanoja, ei edes itselle. Unilla on oma kielensä.

¤

Kahden pimeän yön jälkeen toiset sotilaat olivat toisessa tehtävässä. Ei mitään henkilökohtaista, komennus vartioon oli yksi komennus muiden joukossa.

Kolmas aamu sarasti. Valo oli odottamaton. Se minkä ei pitänyt koskaan liikkua, liikkui; se minkä ei pitänyt koskaan aueta, avautui.

Sotilaat säikähtivät. Kaikki sotilaat kaikissa tehtävissä kaikkina aikoina säikähtivät. Naulojen vääjäämätön ote kirposi.

Kristus nousi kuolleista. Kuolemalla kuoleman voitti.